1. POGLAVLJE: Apologize
Kisan dan. Tipican za Forks. Teta Alice je "smarala" mamu svojim kritikama za oblacenje. Moja sreca sto me jako voli, pa mi vise ne pridikuje sta god obucem, a i nemoze se pozaliti na moj modni ukus. Tata i Emmet su otisli u lov, a mislim i Jasper s njima, tako da su samo cure kod kuce. Jacoba nije bilo nekoliko dana. Posvadali smo se, a nije ni dolazio vec nekoliko dana kod nas. Mozda bih trebala otici do La Pusha da vidim sta se desava jer me ovo pocinje zabrinjavati. 'Kuc, Kuc'- neko je pokucao na vrata. Bas se pitam ko je sad. Kada sam otvorila vrata, tamo je stajala teta Alice. 'Alice, sta radis tu. Mislila sam da si s mamom' – rekla sam joj uzurbano. 'Ma zavrsila sam. Nego, htjela sam te pitati, zelis li samnom do Port Angelesa, malo u soping'. 'Pa...' – premisljala sam se. 'Daj, molim te.' – molila me Alice, a ona kada moli, bolje je popustiti, nego se svadati s njom. 'Hajde, dobro. Idem s tobom, ali molim te da ne ostajemo dugo. Imam vaznog posla'. 'Ma naravno da moze. Necemo dugo'. Mada, ja sam znala koliko traje to Alice-ino 'necemo dugo', ali opet, relaksacija bi mi dobro dosla, pa makar i takva. Cijelim putem do Port Angelesa, razmisljala sam o Jacobu. Kao da mi je usao u misli, i jednostavno ne zeli da ide. Tako zamisljena, nisam ni primijetila da je Alice naglo zakocila, pa sam radi toga udarila glavom od staklo. 'Joj, izvini. Jesi dobro' – pitala me Alice. 'Da, samo...Sta ti je bilo?' – zbunjeno sam gledala u nju. 'Vukodlaci. Prate nas jos odkako smo krenule' 'Jacob?' 'Ne, nije on. Neznam ko je ovo' 'Pa mozda je Seth. On ima obicaj da prati automobile u kojima su mu poznate osobe' 'Osjetila bih da je Seth. Ovo nije on. Poznat je miris, ali opet.' 'Mozda samo neko od njih trci ophodnju.' 'Ovdje. Ne... Nessie, ostani u kolima. Sad cu doci' ' Ali...' 'Rekla sam ti da ostanes u kolima. Tvoja majka bi me ubila da ti se nesto desi' – izderala se na mene. 'Uredu' – rekla sam tiho. Pitala sam se ko je taj vukodlak, pa ga ni Alice nezna. Ja prepoznajem Jacobov miris i Sethov ali i meni ovaj sada miris bio nepoznat. Alice je otrcala u sumu. Nisam je ni vidjela kada je otisla radi vampirske brzine, ali mogla sam je osjetiti. Neko vrijeme sam sjedila u autu, ali kako se Alice nije vracala odlucila sam otici po nju. Nisam jako dugo hodala, kada sam vidjela Alice na proplanku, kako prica sa nekom djevojkom. Nikada prije je nisam vidjela, ali bila je prelijepa. Crna kosa padala joj je do ramena, a zelene oci uljepsavao je par tankih obrva. Alice je pricala sa njom kao da je zna godinama. 'Alice.' Zovnula sam je zvonkim glasom. 'Ko je to?' Alice mi je prisla i kao da objasnjava malom djetetu pocela. 'Nessie, ovo je Leah. Ona je u coporu sa Jacobom' Na spomen njegovog imena sam se lecnula. 'I, izgleda da Jake i nije bas najbolje ovih dana.' ' Ah, kao da me briga' A zapravo me bilo briga. 'Nessie, zasto mi nisi rekla da ste se posvadali prije nekoliko dana'. Pogledala sam u pod, pa u nju. 'Pa svi bi odmah, zasto, kako, a mrzim to. Uostalom, iznervirao me.' Alice je pogledala u mene i najednom promijenila izraz lica. 'Eh. Kao sto sam ti rekla, nije bas naj zadnjih dana.' 'Cudno se ponasa. Ne zeli nista da radi, samo ide na plazu ili nije kod kuce. Nemozemo mu cuti misli jer ne zeli da se pretvori u vuka. Neznamo sta da radimo'. Ubacila se Leah, Alice u recenicu. 'Ness, mislim da znas sta treba da uradis.' Pogledala sam u nju, pa u Leah koja je izgledala ocajno. 'Znam. To sam i namjeravala uciniti kad se vratimo iz Port Angelesa, ali nisam zeljela da znate da idem u La Push. Iako je sada sve uredu, opet,...' 'Ako zelis, otidi sada, ja necu govoriti ni Belli ni Edwardu nista.' 'Stvarno im nista neces reci?' Pogledala sam u Alice puna nade. 'Naravno da necu. Samo pokusat cu da mislim na nesto drugo radi Edwarda, da ne bi shvatio.' 'Samo, La Push je daleko odavde. Kako cu stici, mislim, mogu trcati, ali opet...' 'Uzmi moj Porsche' 'Da, ali gdje ces ti? Nemozes kuci. Odmah ce shvatiti da nesto skrivamo.' 'Moze kod mene. Nema mi ni majke, a ni Setha, tako da, ako zelis...' 'Alice? ' 'Odgovara mi, pa krenimo onda'. Relativno kratko smo se vozile do La Pusha. Leah je sjedila na zadnjem sjedistu. Ocito joj nije bilo bas najugodnije u drustvu vampira, i poluvampira, ali suzdrzavala se. Kada smo stigle nisam
Cekala da Alice zaustavi auto, samo sam izasla i otrcala do Jacobove kuce. Prije nego sto sam i pokucala na vratima se pojavio Billy Black. 'Zdravo Billy. Je li..' 'Ne, nije kod kuce.' ' Aha, pa znas li gdje je?' 'Mislim da je rekao da ide na Prvu plazu, ali nisam siguran.' 'Aha. Kako si ti?' 'Pa, dobro je. Stare kosti se idalje drze.' 'Ma moraju. Billy, idem ja sada da ga nadem, pa cu kasnije jos malo svratiti.' Vec sam krenula kada mi se Billy ponovo obratio. 'Nessie, samo pazi. Promijenio se'.'Uredu. Pazit cu.' Pocela sam jos vise brinuti za Jacoba. Zar se za nekoliko dana toliko promijenio da i njegov sopstveni otac kaze da se apzim. Da se pazim Jacoba. Pa on je najbolja osoba koju znam. Htjela sam da vjerujem da oni samo pretjeruju, ali nisam mogla. Nesto je u meni govorilo da se zaista promijenio. Kada sam stigla na Prvu plazu nije bilo nikoga. Valovi su nadolazili do obale i vrcali se, za sobom ostavljajuci mokar trag. Krosnje drveca su se njihale na vjetru. Neko vrijeme sam samo setala plazom dok mi je voda dodirivala stopala, a vjetar se igrao sa mojom kosom. 'Bas je zapanjujuce, zar ne?' 'Jacob? Sta ti..Mislim, odkud ti. Billy je rekao da si ovdje, ali mislila sam da si otisao, da sam uzalud dolazila'. 'Neznam ni zasto si dolazila kad ne zelis da me saslusas.' 'Jake...', tiho sam rekla. 'Ness, nemoj. Samo ces me jos vise povrijediti, a to...To nemogu podnijeti.' 'Dobro, ali ja ne shvatam kako cu te povrijediti. Neznam ni zasto si se onda naljutio.'
Cekala da Alice zaustavi auto, samo sam izasla i otrcala do Jacobove kuce. Prije nego sto sam i pokucala na vratima se pojavio Billy Black. 'Zdravo Billy. Je li..' 'Ne, nije kod kuce.' ' Aha, pa znas li gdje je?' 'Mislim da je rekao da ide na Prvu plazu, ali nisam siguran.' 'Aha. Kako si ti?' 'Pa, dobro je. Stare kosti se idalje drze.' 'Ma moraju. Billy, idem ja sada da ga nadem, pa cu kasnije jos malo svratiti.' Vec sam krenula kada mi se Billy ponovo obratio. 'Nessie, samo pazi. Promijenio se'.'Uredu. Pazit cu.' Pocela sam jos vise brinuti za Jacoba. Zar se za nekoliko dana toliko promijenio da i njegov sopstveni otac kaze da se apzim. Da se pazim Jacoba. Pa on je najbolja osoba koju znam. Htjela sam da vjerujem da oni samo pretjeruju, ali nisam mogla. Nesto je u meni govorilo da se zaista promijenio. Kada sam stigla na Prvu plazu nije bilo nikoga. Valovi su nadolazili do obale i vrcali se, za sobom ostavljajuci mokar trag. Krosnje drveca su se njihale na vjetru. Neko vrijeme sam samo setala plazom dok mi je voda dodirivala stopala, a vjetar se igrao sa mojom kosom. 'Bas je zapanjujuce, zar ne?' 'Jacob? Sta ti..Mislim, odkud ti. Billy je rekao da si ovdje, ali mislila sam da si otisao, da sam uzalud dolazila'. 'Neznam ni zasto si dolazila kad ne zelis da me saslusas.' 'Jake...', tiho sam rekla. 'Ness, nemoj. Samo ces me jos vise povrijediti, a to...To nemogu podnijeti.' 'Dobro, ali ja ne shvatam kako cu te povrijediti. Neznam ni zasto si se onda naljutio.'